Koulukiusaamista, työttömyyttä, mielenterveysongelmia, surkeaa vanhushuoltoa ja perheväkivaltaa. Jokainen ihminen varmasti näkee ympärillään, että näissä asioissa olisi parantamisen varaa. Päättäjät eivät kuitenkaan syystä tai toisesta pääse yhteisymmärrykseen lakimuutoksista ja toimintamalleista. Tässäpä syy, miksi suorasanaisena naisena päätin tätä kautta kissan nostaa pöydälle.

 

Siispä aihe 1

Väkivalta ja päihdeongelma = mielenterveyspalvelujen ja avunsaannin puutteellisuus

Rinnastan nyt juttuni alkoholismiin, sillä siltä saralta minulla on eniten kokemuksia, mutta toki tätä samaa ajatusmallia voi soveltaa myös muihin päihteiden väärinkäyttäjiin. Painotan, että tämä ei ole mikään tutkimustulos, vaan täysin oma mielipiteeni asiasta.

Monesti olen kuullut, että alkoholistit hakevat sitä jatkuvaa mielihyvää, jonka seurauksena heistä tulee alkoholisteja. Mielestäni tämä on vain hyvin pieni osa totuutta. Kukaan täysijärkinen ja terve ihminen ei koe tarvetta vetää päätä niin sekaisin, että ei tiedä onko yö vai päivä. Alkoholisti käyttää alkoholia aluksi syystä tai toisesta väärin, kunnes ei pysty lopettamaan. Lopettamisen vaikeus voi johtua yhtä hyvin aivojen välittäjäaineiden sekoamisesta tai opitusta tavasta, kuin riippuvuudestakin. Alkoholistit ovat usein itsetuhoisia ja saattavat yrittää tappaa itseään alkoholilla tietoisesti. He saattavat myös rankaista itseään juomalla. Juomisen taustalla on usein mielenterveydelliset syyt tai rankat kokemukset elämässä, joita henkilö ei vain pysty käsittelemään.

Alkoholisti ei parane koskaan, mutta sairautta voi hoitaa ja ko. henkilö pystyy sitä itse hallitsemaan, kunhan saavuttaa oikeanlaisen hoidon ja tuen. Nykyään kaiken maailman riippuvuuksia mielellään hoidetaankin, mutta kuten Suomessa yleensä, ei hoideta sairauden syytä, vaan oireita. Vaikeaksi läheisen hoitoon saaminenkin on tehty, sillä mitään ei voi tehdä ilman "aikuisen potilaan" omaa tahtoa. Moniin mielenterveyssairauksiin liittyy alkoholin käytön lisääntyminen ja masennus. Masennusta voi toki olla ilman mielenterveydellistä sairauttakin, mutta oli se tullut mistä hyvänsä, on se aina tärkeää hoitaa pois. (Enkä tarkoita nyt järjetöntä määrää psyykelääkkeitä, vaan ihan vain puhumista ja todellisten syiden selvittämistä.)

Sitten aiheeseen väkivalta. No sehän sopii ryyppäämisen kanssa yhteen kun nenä päähän. Valitettavasti alkoholi ja muut päihteet tekevät ihmisestä aina vielä normaalia impulsiivisemman. Ja kun taustalla on muut ongelmat ja niitä haudotaan päänupissa ja sotketaan vielä viinaksetkin mukaan, lopputulos on arvaamaton. Uskokaa tai älkää, mutta väkivaltaisen voi kuitenkin passittaa poliisin kyydissä joko sairaalaan pakkohoitoon tai putkaan, jota suosittelen lämpimästi jos tällainen tilanne vastaan tulee. Muistakaa kuitenkin, että tässä asiassa suomalainen tarvitsee naapureitaan, nimittäin jos on flippailevan ihmisen luona, ei välttämättä voi itse soittaa apua. Ollaan siis hyviä naapureita ja soitetaan me sitä apua kun voidaan!

Alkoholismi kulkee myös geeneissä, mutta kaikista geenin omaavista ei silti tule alkoholisteja. Kaikki riippuu siitä, miten pidät huolta itsestäsi ja psyykeestäsi. Itselläni tämä geeni on. Sen huomaa helpoiten siitä, että juuri koskaan ei tule juomisesta huono olo, pelkällä oluella voi saada itsensä muistittomaksi, sillä omaa rajaa ei tiedosta ja krapulaa ei juurikaan tule. Jos siis oksennat tai otat baarissa ollessasi välillä vettä kun tulee se oma raja vastaan, olet onnekas! - Et ole perinyt alkoholistigeeniä.

Mitä siis pitäisi tehdä kun tuntuu, että nämä ongelmat vain yleistyvät? Alkoholilain kiristäminen ei auta, vaan on parannettava mielenterveyspalveluja ja lakeja, joilla saa oikeasti apua tarvitsevat ihmiset hoitoon. Tällä hetkellä kaikki on tehty hyvin vaikeaksi, mutta toivottavasti tulevaisuudessa asiat olisivat toisin.